Interview met Damian Johansen

Naam
Damian Johansen
Woonplaats
Den Helder
Geboortedatum
08-10-1998
Sportschool
Bonjasky Academy
Fight record
57-6-2 (22 knockouts)
Lengte
187cm
Gewicht
-68kg
Klasse
A klasse
Titels
Jeugd Europees kampioen -52kg
Jeugd Nederlands kampioen -54kg
Jeugd wereld kampioen -60kg
Raw diamonds kampioen -60kg
Europees kampioen -63,5kg

Damian Johansen
Vechter A-Klasse

“Mijn vastberadenheid komt vanuit mijn doorzettingsvermogen. Ik heb een doel voor ogen en ik wil dat doel hoe dan ook waar maken.”

Wanneer ben je begonnen met kickboksen?

Ik ben begonnen met kickboksen toen ik 8 jaar oud was.

Waarom ben je begonnen met kickboksen?

Ik ben begonnen met kickboksen omdat een vriend van mij van vroeger mij een keertje mee vroeg naar kickboksen en het mij al heel lang leuk leek. Dat was eigenlijk de doorslag.

Waarom de stap naar Bonjasky Academy, helemaal als je in Den Helder woont?

Waarom deze stap, ik krijg die vaak te horen. Ik ben een keer met een vriendin mee gegaan om te trainen bij de Bonjasky Academy. Het is me gelijk bevallen. Na goed overleg met me ouders hebben we samen besloten om de overstap te maken.

Hoe lang train je bij de Bonjasky Academy?

Ik train nu zo’n 5/6 jaar bij de Bonjasky Academy.

Hoe zie jij je trainer Remy Bonjasky?

Ik zie Remy als een voorbeeld. Zowel als persoon en als vechter. Remy heeft een rustige en serieuze persoonlijkheid. En als trainer is hij natuurlijk een goeie drijfveer voor mij.

Wat leer je het meest van Remy Bonjasky?

Ik heb heel veel geleerd van Remy. Eigenlijk mijn hele vechtstijl heb ik te danken aan Remy.

Waar komt jouw vastberadenheid vandaan om alles op te geven voor het vechten?

Mijn vastberadenheid komt vanuit mijn doorzettingsvermogen. Ik heb een doel voor ogen en ik wil dat doel hoe dan ook waar maken.

Wat is jouw uiteindelijke doel in je kickboks carrière?

Mijn uiteindelijke doel in mijn kickboks-carrière is om Glory kampioen te worden. Dat is toch echt het gene waar ik altijd over gedroomd heb.

Hoe snel denk je dat je je doel behaalt?

Ik kan nog geen voorspelling maken. Ik hoop dat ik goeie partijen neer ga zetten zodat ik snel naar Glory kan. Dan zijn we alweer een stap dichterbij.

Je gaat nu je tweede A-klasse partij vechten in een toernooi bij WFL op 29 oktober 2017, hoe zie jij dit?

Klopt, mijn 2e A partij. Ik vind het een mooie kans, omdat er goeie vechters in het toernooi zitten die mooi op mijn lijstje staan.

Hoe schat je je kansen in?

Ik schat mijn kansen heel goed in. Ik ben goed voorbereid op iedereen in het toernooi. Ik voel me fit en ik ben er klaar voor om ze te laten zien wie de toekomst is.

Hoe vind je het om op een gala te vechten waar jouw trainer ook gaat vechten, de persoon waar je vroeger tegenop keek, staat nu met jou op hetzelfde gala?

Dat is inderdaad een apart gevoel als je er zo bij nadenkt. Dat laat toch zien dat ik op de goede weg zit.

Heb je een bepaalde tactiek?

Ik heb niet echt een bepaalde tactiek voor dit toernooi. Ik focus me eerst op de eerste partij en daarna op de finale. Ik ga gewoon doen waar ik goed in ben en dat is vechten en winnen.

Je bent trainer bij de Bonjasky Academy, wat leer jij van het trainerschap?

Klopt! Ik geef de jeugd les en ik val soms in bij de volwassenen. Ik vind het erg leuk, je leert goed met kinderen omgaan. Ik vind het leuk om met kinderen te werken, want er zitten sommige tussen met dezelfde toekomst visie als ik. En ik voel me vereerd dat ik een klein deel mag uitmaken van hun droom.

Wat wil jij je pupillen meegeven?

Blijf komen trainen. Al heb je soms geen zin. Dat zijn juist de dagen dat je moet komen! De trainingen zullen soms zwaar zijn, maar dat komt omdat jullie dan toe zijn aan een niveautje zwaarder.

Heb jij nog een boodschap voor jong talent?

Blijven trainen, blijven doorgaan. Ook al heb je soms geen zin, zit het allemaal even tegen. Het is een investering in de toekomst. Vooral als je jong bent. Alle trainingen die je nu doet en alle technieken die je nu leert, is een voorsprong voor later.

Fotografie: Jeroen Oosterveld © Bonjasky Academy 2017