Interview met Danique Idskes

Wie ben je?

Mijn naam is Danique Idskes. Ik ben geboren op 10 november 1994 en woon in Almere. Ik ben trainer en wedstrijdvechter van de Bonjasky Academy.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de sport kickboksen en wanneer was dit?

In 2014 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met kickboksen. Ik had toen een bijbaantje bij SEC Survival, en ons bedrijfsuitje was een clinic onder leiding van Remy Bonjasky.

Waarom ben je begonnen met kickboksen?

In 2011 scheurde ik mijn kruisbanden af tijdens een judowedstrijd (toen der tijd mijn sport). Na 9 maanden gerevalideerd te hebben ging ik weer de judomat op, helaas kon ik mijn plezier er niet meer in terug vinden. Tijdens het bedrijfsuitje was ik eigenlijk al gecharmeerd van de sport en dacht eigenlijk; “kickboksen wordt mijn nieuwe sport”.

Danique Idskes
Trainer & Wedstrijdvechter

“Wees niet bang, loop de Bonjasky Academy een keer binnen, doe mee aan een proefles en je zal verkocht zijn door de sport maar ook door de fijne sfeer die er rond hangt.”

Hoe lang train je bij de Bonjasky Academy?

Ik train sinds januari 2015 op de Bonjasky Academy. Dus op dit moment train ik iets meer dan 3 jaar op de Academy en zit ik ongeveer zo’n 2,5 jaar in de wedstrijdgroep.

Waarom heb je gekozen voor de Bonjasky Academy?

Als je aan een persoon zou vragen die niet op kickboksen zit, hoor je vaak kickboksen is een sport: ‘waar veel criminaliteit is, veel incidenten gebeuren , agressief en mensen een underground gevoel bij krijgen. Ik was ook een van deze personen, maar toen ik bij de Bonjasky Academy binnen was gestapt was dit gevoel gelijk weggenomen. Ik heb gekozen voor de Bonjasky Academy om de openheid, vriendelijk en de sfeer die er rond hangt.

Wanneer dacht je ik wil graag trainer worden?

Voordat Remy mij vroeg om trainster te worden bij de Academy had ik er nog niet over nagedacht. Ik was druk met werken op Echnaton college en het geven van turnlessen bij Turning Spirit Almere. Toen Remy mij in de zomer van 2017 vroeg of we even konden babbelen, werd ik gelijk nieuwsgierig. Hij zag potentie in mij, om lessen te geven bij de Bonjasky Academy bij de ‘ladies only’ les, wat al snel uitgebreid werd met volwassen lessen. Ik heb tot op de dag van vandaag geen spijt van mijn keuze en geef met heel veel plezier les binnen de Academy.

“Het leukste aan het trainen van de jeugd vind ik het enthousiasme voor de sport. Het doorzettingsvermogen wat een aantal kinderen hebben en het zien van ‘het talent’ onder de jeugd.”

Naast dat je trainer bent bij de Bonjasky Academy geef je ook les op een school, kan je hier iets meer over vertellen.

Sinds februari 2018 ben ik werkzaam op ROC midden Nederland in Amersfoort, waar ik werkzaam ben voor sportdesk. Wat houdt sportdesk in? Ik geef sportlessen aan de verschillende opleidingen binnen het ROC waar studenten vanaf ongeveer 16 jaar een (vervolg) opleiding volgen. Waar het belangrijk is om een bijdrage te leveren aan hun ‘ vitale gezondheid en burgerschap’ dit doen we doormiddel van fitness, zelfverdediging en sport in de zaal’.

Naast dat ik werkzaam ben op het ROC , volg ik vanuit het ROC 2 opleidingen. 1 opleiding tot fitness docent (licentie A) en docent weerbaarheid.

Jij traint de jeugd, wat vind je het leukste aan de jeugd trainen?

Het leukste aan het trainen van de jeugd vind ik het enthousiasme voor de sport. Het doorzettingsvermogen wat een aantal kinderen hebben en het zien van ‘het talent’ onder de jeugd.

Wat vind jij het belangrijkst dat de jeugd leert tijdens de lessen?

Ik vind 3 dingen het allerbelangrijkste bij de jeugdlessen. Dat zijn doorzettingsvermogen , discipline en respect voor de Sensei en de andere kids.

Ook zien we dat jij vaak de ouder en kind les geeft, wat houdt deze les in en hoe is deze opgebouwd.

Elke zaterdag om 9:00 – 10: 00 is de ouder – kind les en les waar ouders komen sporten met het kind. Het is een les waar in mijn ogen: ‘ plezier & samen ‘ centraal staat. In de ouder –kind les wordt er net als in de kinderlessen gewerkt aan het technische aspect van kickboksen, alleen wordt het afgewisseld met een spelelement waar bijv. de ouders het opnemen tegen de kinderen.

Waarom is deze ouder en kind les een aanrader.

Omdat het een mooi moment is om ‘iets‘ samen te doen met uw kind.

Jij geeft ook les aan de volwassen, wat vind je het belangrijkst voor deze lessen.

Bij de volwassenen lessen vind ik net als bij de jeugd belangrijk dat de sporters doorzettingsvermogen , discipline en respect hebben. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de technieken goed uitgevoerd worden, zodat er geen blessures ontstaan.

Neem ons mee door zo’n training.

Elke training is anders en probeer ik zou gevarieerd mogelijk aan te bieden om de leden uit te dagen en hun grenzen te verleggen. Maar een opbouw heeft de les zeker: Elke les begint met een warming – up om de leden te activeren voor de training. Vervolgens gaan we over in de kern waar combinaties zullen worden uitgevoerd gecombineerd met (kracht) oefeningen. De les eindigt altijd met een cooling down wat bijvoorbeeld gedaan kan worden door buikspieren.

Ja ik geniet het meest op het moment dat de leden, moe maar voldaan de les verlaten.

Daarnaast ben jij een van de damestrainers die een Ladies Only les geeft, wat is er zo anders aan de Ladies Only ten opzichte van de gewone kickbokslessen, naast dat deze les alleen voor dames is.

Naast dat de naam het al zegt ‘ ladies only’ zijn er alleen dames in de les, maar wat het verschil maakt is de aandachtsgebieden van de dames: er wordt getraind aan de hand van buik, billen, benen. Doordat de groep vaak wat kleiner is ,is er meer persoonlijke aandacht . Zijn de dames erg begaan met elkaar; willen weten hoe het gaat met elkaar, ondersteunen elkaar, moedigen elkaar aan en motiveren elkaar.

Naast dat jij trainer bent, vecht je zelf ook voor de Bonjasky Academy, in welke klasse vecht je en hoeveel wedstrijden heb je gevochten?

Ik vecht in de nieuwelingen klasse en heb op dit moment 3 wedstrijden gevochten en ook alle 3 gewonnen. 2 wedstrijden gewonnen op punten en 1 wedstrijd gewonnen door opgave van de tegenstander in ronde 2.

Wat is je doel met het wedstrijd vechten?

Ik zou net als de meeste meiden de beste willen worden, maar ben vrij laat begonnen met wedstrijd vechten en de wedstrijden worden helaas (vaak) afgezegd. Ik wil het hoogst haalbare halen, en zal er dan ook alles voor geven.

“Wat ervoor zorgt dat ik gemotiveerd blijf zijn de trainers en de mensen om mij heen die mij blijven supporteren en steunen en omdat ik stiekem best trots ben als ik er getraind uitzie.”

Wat haal jij uit deze sport?

Voornamelijk grenzen leren verleggen.

Er is 4x achter elkaar een wedstrijd van jou niet doorgegaan, waar haal je de motivatie vandaan om toch door te trainen na een teleurstelling.

Pff….. Ik vraag het mezelf soms ook wel eens af. Na elke training ben je kapot en misschien wel weer een blauwe plek rijker. In voorbereiding van de wedstrijd train je veel , kijk je de trainers boos aan omdat het niet gaat zoals ik wil en uiteindelijk voor ‘niks’. Niet is voor niks elke training en voorbereidingsperiode maakt je beter en sterker, maar je zou het graag willen laten zien binnen de touwen.

Wat ervoor zorgt dat ik gemotiveerd blijf zijn de trainers en de mensen om mij heen die mij blijven supporteren en steunen en omdat ik stiekem best trots ben als ik er getraind uitzie.

Hoe zie jij de hoofdtrainer Remy Bonjasky?

Remy Bonjasky is natuurlijk een bekende en een legende binnen de kickbokswereld, maar ik zie Remy naast een goede vechter ook als een goede trainer en een goede man. Ik heb respect voor zijn doorzettingsvermogen en zijn ambities die hij na leeft.

Wat leer je het meest van Remy Bonjasky?

Hij heeft mij opgeleid tot de trainster die ik nu ben, hoe ik lesgeef en hoe ik omga met de leden. Hij heeft me geleerd dat niet elk lid hetzelfde is, maar wel allemaal 1 doel hebben en dat is plezier beleven in de sport. Daarnaast door zijn levensverhalen met ons te delen, leert hij ons omgaan met teleurstellingen en dat : ‘ waar een wil is er een weg naar toe is’.

Wat is jouw uiteindelijke doel en droom wat betreft trainer?

Mijn doel is natuurlijk om mijzelf zoveel mogelijk te ontwikkelen dat ik op de wensen en behoeften van alle leden kan inspelen. Een droom als trainster is het geven van privélessen om een bijdrage te leveren aan het doel van het lid.

Wat leer jij zelf van het trainerschap?

Het omgaan met de verschillen van de mensen. De ene doelgroep is de andere doelgroep niet. Elk dag kan een bepaalde factor ervoor zorgen dat de les beter aanslaat dan de andere dag.

Heb jij nog een boodschap voor een ieder die graag wilt kickboksen maar de stap nog niet durft te zetten.

Wees niet bang, loop de Bonjasky Academy een keer binnen, doe mee aan een proefles en je zal verkocht zijn door de sport maar ook door de fijne sfeer die er rond hangt.

Fotografie: Jeroen Oosterveld © Bonjasky Academy 2018