Interview met Naoufal Akkouh

Wanneer ben je begonnen met kickboksen?

Ik ben begonnen met kickboksen in begin 2013 toen ik 15 jaar oud was.

Hoe lang train je bij de Bonjasky Academy?

Zoals ik al zei was ik 15 jaar toen ik begon met kickboksen. Nu ben ik 20 jaar, dus ik train ruim vijf jaar bij de Bonjasky Academy. Ik heb nooit ergens anders getraind. 

Wanneer dacht je ik wil graag trainer worden?

Op het moment dat mij het voorstel werd gedaan door Remy, moest ik er wel even over nadenken. Want het is toch spannend om die stap te nemen, lesgeven op de sportschool waar je zelf ook nog traint en wedstrijden vecht. Maar ik heb tot op de dag van vandaag geen spijt van mijn keuze.

Naoufal Akkouh
Trainer Jeugd, Recreanten en Wedstrijdgroep. Wedstrijdvechter C-klasse

“Natuurlijk wil ik ook dat iedereen uitgeput de les verlaat, met het gevoel dat ze keihard getraind hebben.”

Welke trainingen geef jij op de Bonjasky Academy?

In principe geef ik bijna elke les op de Bonjasky Academy, van de jeugdlessen tot de wedstrijdgroep. Maar voornamelijk geef ik de recreanten les. Daarnaast geef ik ook personal trainingen, voor een-op-een begeleiding.

Wat vind jij het belangrijkst dat een lid leert tijdens jouw lessen?

Over het algemeen vind ik discipline en doorzettingsvermogen heel belangrijk dus dat zal ik altijd meegeven in de lessen. Ook vind ik het belangrijk dat alles technisch goed wordt uitgevoerd zodat er geen blessures ontstaan en het uiterste uit elke beweging kan worden gehaald.

Hoe zien jouw trainingen eruit?

Variatie is voor mij heel belangrijk. Dat maakt het trainen leuk en zorgt ervoor dat het niet gaat vervelen. Natuurlijk wil ik ook dat iedereen uitgeput de les verlaat, met het gevoel dat ze keihard getraind hebben.

Jij geeft ook privé lessen op de Bonjasky Academy, voor wat voor privé lessen kunnen leden zich aanmelden bij jou?

De personal trainingen die ik verzorg zijn voornamelijk boksen, kickboksen en kracht- en conditietraining (fitness). De trainingen zijn voor iedereen toegankelijk, zowel leden als niet-leden en zowel jong als oud.

Hoe ziet zo’n privé les eruit?

Dat is moeilijk te zeggen. De een traint om af te vallen en de ander om zijn kickbokstechnieken te verbeteren. Een ding is wel zeker. Als je bent gekomen om te trainen, ga wij er alles aan doen om jou doelen te bereiken. Dus ik help je niet alleen tijdens de trainingen maar ook daarbuiten sta ik altijd voor je klaar.

Hoeveel privé lessen heb je nodig voor een gewenst resultaat en hoeveel privé lessen zou je per maand moeten volgen?

Je leert heel veel tijdens een privéles, omdat de aandacht alleen op jou gevestigd is. Dus hoe meer je er volgt hoe sneller je jouw doel bereikt. Ik adviseer wel om niet te fanatiek te beginnen en te starten met een à twee keer per week. Zo kan je lichaam wennen aan de inspanning en eventuele spierpijn.

Jij vecht ook wedstrijden, hoeveel wedstrijden heb je gevochten?

Zes wedstrijden heb ik op mijn naam staan. Van die zes wedstijden heb ik er vier gewonnen, waarvan een op knock-out. Een wedstrijd onbeslist en een wedstrijd verloren.

In welke klasse vecht jij wedstrijden?

Ik vecht momenteel in de C-klasse.

Wat is jouw droom wat betreft het vechten van wedstrijden?

Ik wil natuurlijk de beste worden zoals iedereen dat wil. Ik weet dat ik vrij laat ben begonnen met het vechten van wedstrijden, maar dat weerhoudt mij niet om de top proberen te halen en er alles voor te geven.

Hoe zie jij de hoofdtrainer Remy Bonjasky en wat leer je het meest van Remy Bonjasky?

Remy Bonjasky is natuurlijk een legende in de sport. Hij heeft heel veel bereikt en is zeker een voorbeeld voor mij. Niet alleen als vechter, maar ook als trainer. Want Remy is niet alleen mijn eerste trainer, hij heeft mij ook opgeleid als trainer. Dus ik heb ontzettend veel van hem geleerd.

Wat is jouw uiteindelijke doel en droom wat betreft trainer?

Ik wil natuurlijk doorgaan met het geven van trainingen aan iedereen. Verder vind ik het mooi om te zien hoe de jeugd bij de Bonjasky Academy zich ontwikkeld en op een jonge leeftijd al actief bezig is met de sport. Ik wil met hen de absolute top bereiken.

Wat leer jij van het trainerschap?

Wat ik niet had gedacht is dat ik als vechter heel veel leer tijdens het geven van trainingen. Want op het moment dat ik iets voor doe, wil ik het natuurlijk op de juiste manier voor doen. Dus dan ga ik extra op mijn eigen techniek letten en dat neem ik weer mee als ik zelf aan het trainen ben.

Daarnaast heeft het mij ook veel zelfverzekerder gemaakt om bijvoorbeeld grote groepen toe te spreken.

Wat wil jij meegeven wat betreft de sport kickboksen?

Kickboksen wordt vaak als een negatieve of agressieve sport neergezet. Dat is zeker niet het geval en al helemaal niet bij de Bonjasky Academy. Ik wil iedereen die er zo over denkt uitnodigen voor een proefles bij ons. Dan zal je merken dat er een positieve sfeer hangt met leuke mensen die zijn gekomen om lekker te trainen.

Fotografie: Jeroen Oosterveld © Bonjasky Academy 2018