Interview met Nikita over voeding

Vertel eens iets over jezelf?

Ik ben Nikita en hou mij vooral bezig met kickboksen, sporten, voeding en natuurlijk werken bij de Bonjasky Academy. In 2017 heb ik mijn HBO diploma Sociaal Pedagogische Hulpverlening gehaald en ik ben voedingscoach. Vanaf dit jaar ben ik gestart met de opleiding fysiotherapie, waar ik enorm veel zin in heb. Het menselijk lichaam vind ik super interessant en wil compleet zijn op het gebied van het menselijk lichaam, de mind en voeding.

Ook vecht ik wedstrijden voor de Bonjasky Academy en dit is een hele grote passie van mij. Ik ben iemand die alles aan de kant kan zetten om te trainen en goed te eten.

Nikita Kosterman
Voedingscoach

Hoelang ben je werkzaam bij de Bonjasky Academy?

Ik werk bij de Bonjasky Academy sinds juni 2017, dus dat is nu ongeveer 3,5 jaar.

Je bent voedingscoach, wat houdt dit precies in?

Ik begeleid en adviseer mensen op het gebied van voeding, gezond gewicht, beweging en een gezonde leefstijl. Dit kan gaan over het afvallen, juist het aankomen, gezonder eten, meer bewegen, etc. Het hangt maar net af van de doelen die iemand heeft!

Hoe lang ben je al voedingscoach?

Ik ben nu ongeveer 2,5 jaar voedingscoach.

Waarom heb je ervoor gekozen om voedingscoach te worden?

Zolang ik mij kan herinneren, ben ik al bezig met voeding. Wat voor invloed heeft voeding op je lichaam, op je mind, op je sportprestaties etc. Alles met voeding vind ik ontzettend interessant en ik kan hier uren over lezen. Ook vind ik het leuk om mensen te motiveren en hierin te adviseren, dus dan komt dat mooi samen tot het werken als voedingscoach.

Wat is de belangrijkste taak van jou als voedingscoach?

Ik vind het zelf het belangrijkst dat ik als voedingscoach iedereen een stukje educatie meegeef over waarom zij bepaalde voeding juist beter wel of niet kunnen eten. Ook vind ik het ontzettend belangrijk dat goede voeding een levensstijl wordt en niet een dieet. Mijn taak is om gezond eten leuker en gemakkelijker te maken en om ervoor te zorgen dat je jouw doelen kan behalen met het behulp van de juiste voeding.

Als mensen bij jou voor een voedingsplan willen komen, waar kunnen ze dan terecht?

Ze kunnen terecht bij de balie, of mailen naar nikita@bonjaskyacademy.com

Welke competenties zijn belangrijk voor jou als voedingscoach?

  • Motiveren
  • Discipline
  • Inlevingsvermogen
  • Luisteren
  • Integriteit

Je hoort vaak dat als mensen willen afvallen, zij geen koolhydraten moeten eten. Wat is jouw mening hierover?

Ik ben het er niet mee eens, ik denk dat je alle voedingsstoffen nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Natuurlijk is het mogelijk te minderen in koolhydraten, maar dit hangt enorm af van je huidige voedingspatroon en wat je verder doet aan beweging en sporten. Koolhydraten heeft iedereen gewoon nodig, het is belangrijk om ons lichaam goed te laten functioneren en ook om onze hersenen goed te laten werken. Een dieet met te weinig koolhydraten houdt bijna niemand lang vol, waardoor je een ‘’jo-jo’’ effect krijgt, wat niet gezond is en ook nog eens demotiverend.

Tegenwoordig is ‘vegan’ zijn helemaal HOT. Wat is jouw mening over ‘vegan’?

Ik vind dit een interessant onderwerp. Zelf ben ik ook een aantal weken vegan gaan eten om te kijken hoe dit voor mij voelt en omdat ik het belangrijk vind zelf ook alles uit te proberen. Ik ben zeker een voorstander van vegan eten, maar ik vind wel dat je dit niet zomaar moet gaan doen, zonder dat je je hierin hebt verdiept. Op deze manier bestaat er namelijk een risico dat je tekorten aan bepaalde voedingsstoffen opbouwt.

Gezond eten is heel belangrijk. Mag je af en toe ook een “cheat day”?

Tuurlijk mag je af en toe ook een cheat day! Dit is heel menselijk en je moet ook kunnen genieten. Wel is het belangrijk om dit niet te vaak te doen, of bijvoorbeeld met jezelf af te spreken dat je niet een cheat day neemt, maar een cheatmaaltijd. Dus of een lekker toetje, of een croissant etc. Wanneer je de rest van de dag gezond eet, is het helemaal geen probleem in het weekend een cheatmaaltijd in te plannen. Maar beperk dit dus, het is enorm zonde om alle calorieën in het weekend bij te eten waar je doordeweeks zo goed mee bezig bent geweest.

Vaak is het verleidelijk om toch iets ongezonds te eten. Heb je hier tips voor dat we het minder snel uit de kast pakken?

Wat voor mij dan helpt is om afleiding te zoeken, dus ga iets doen. Even wat opruimen, een rondje lopen of drink een groot glas water en eet een appel. Wanneer je echt zin hebt in iets zoets, eet dan een handje rozijnen, zoet fruit of een paar gedroogde pruimen.

Wat zijn de grootste fabels rondom de voeding?

  • Dat je aankomt van koolhydraten
  • Dat je dik wordt van eten vlak voor het slapen
  • Vet maakt je vet

Bij de Bonjasky Academy gaan wij Açai producten verkopen. Wat vind jij hiervan en wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Ik vind het ontzettend goed dat iedereen meer bezig is met gezonde voeding en dat wij als Bonjasky Academy dit uitdragen en belangrijk vinden. De Açai bes staat bekend als ‘super food’ en draagt bij aan een goede gezondheid. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor een natuurlijke ontgifting, draagt het bij aan een goede vertering en zit de vrucht boordevol antioxidanten. Zelf heb ik nog niet heel veel ervaring met het eten van deze producten, maar hier zal dus snel verandering in komen.

Heb je tips om het gezonde levensstijl makkelijk vol te houden?

Het is belangrijk om te bedenken dat je gezond wil eten/leven voor jezelf. Je hebt maar één lichaam om een heel leven lang mee te doen, waarom zou je hier niet zo goed mogelijk voor willen zorgen?

Heb je nog een lekkere gezonde voedingstip voor ons?

Ik ben zelf enorm fan van elk gezond recept met havermout. Ik kan geen dag zonder havermout haha! Je kan er eindeloos mee variëren en gezonde recepten mee maken.

Mocht je dit nog nooit hebben gemaakt, probeer bijvoorbeeld een keer gezonde havermout pannenkoek met banaan. Het is super simpel om te maken echt erg lekker vind ik zelf!!

Recept

Havermout pannenkoek met banaan

Dit heb je nodig :

2 eieren
1 banaan
15 gr havermout
Kaneel

Zo maak je het:

1. Meng de ingrediënten door elkaar met een staafmixer
2. Bak de pannenkoek in een koekenpan 2-4 minuten per kant
3. Serveer de pannenkoekjes eventueel met vers fruit

OSU!!

Nikita