Interview met trainer Marinho

Hey Marinho, wie ben je?

Mijn naam is Marinho, ik ben 46 jaar en ben woonachtig in Almere.

Wat doe jij in het dagelijks leven?

Ik ben trotse vader van mijn 3 kinderen. Daarnaast ben ik een zelfstandige ondernemer in de energie branche waar wij zonnepanelen verkopen en plaatsen. Verder in mijn vrije tijd train ik zelf ook bij de Bonjasky Academy en ben ik trainer.

Je loopt al een tijd mee bij de Bonjasky Academy, hoe lang is dit al?

Sinds dag 1 loop ik al mee bij de Bonjasky Academy.  De Bonjasky Academy bestaat sinds 2010, dus nu zo’n 12 jaar! Ben gelijk komen trainen en ben na 2 jaar ook als trainer gestart.

Hoe ben je bij de Bonjasky Academy terecht gekomen?

Remy en ik kennen elkaar al vanaf de eerste klas van de middelbare school. Aan het einde van zijn K1 carrière vertelde Remy dat hij een kickboksschool de “Bonjasky Academy” zou openen in Almere. Ik wilde graag fit worden dus besloot om hier ook te gaan trainen.

Je traint zelf ook veel, heb je ooit wedstrijden gevochten?

Ik train veel en vind het belangrijk om fit te blijven. Ik heb inderdaad ook wedstrijden gevochten, en daarvan ook de meeste gewonnen.

Hoe was de wedstrijd ervaring voor jou?

Het waren mooie en leuke partijen. Aan de zenuwen raakte ik nooit gewend. Bij elke wedstrijd dacht ik, waarom doe ik dit ook alweer? Maar zodra de bel ging, ging de knop bij mij om.

Je bent trainer, aan wie geef jij vooral les?

Ik geef vaak les aan de volwassenen,  maar vooral aan de wedstrijdgroep.

Wat vind jij zo leuk aan het lesgeven?

Voornamelijk het overbrengen van de vele kickboks houdingen en technieken. Ik vind het heel mooi om te zien als een lid een bepaalde techniek onder controle heeft en dan weer iets nieuws leert waardoor hij of zij weer gemotiveerd raakt om de andere technieken onder controle te krijgen.

Hoe ziet een les van jou eruit?

Ik begin standaard met een warming-up. De ene warming-up is wat langer dan de andere maar het is belangrijk om altijd het lichaam eerst los te gooien.

Zodra we gaan beginnen met de “kern” begin ik meestal met een basis combinatie, dit noem ik vaak “ Simpel werken, stoot – trap “.

Afhankelijk van de groep, of de tempo 1 of 2 bereid ik de combinatie uit, zodat dit voor iedereen haalbaar is.

Ik verzin vaak verschillende combinaties die ze snel en hard kunnen uitvoeren. Maar de techniek blijft natuurlijk het belangrijkste.

Wat zijn voor jou aandachtspunten tijdens de training?

Belangrijk vind ik de houding en daarom roep ik in elke les meerdere malen, vuisten bij de wangen ellenbogen in de zij en kin op de borst. Verder vind ik het belangrijk dat leden zich prettig voelen in de les en ze kunnen meekomen met het niveau.

Wat kunnen leden vooral van jou qua coaching verwachten tijdens de training?

Iedereen heeft z’n eigen lichaamsbouw en motoriek. Ik zal een ieder altijd coachen naar zijn of haar mogelijkheden. Ook zal ik je motiveren om alles uit de training te halen want vaak kunnen mensen veel meer dan dat ze denken.

Welke techniek mag niet ontbreken tijdens jou trainingen?

Iets wat altijd terug moet komen is de stoot – trap combinatie, “ Simpel werken”.

Dit is de basis van het kickboksen.

Wat is het positieve effect op jou door kickboksen?

Als ik kickboks als recreant of wedstrijd niveau,  heb ik een vrije gedachten en vergeet ik even alles van het dagelijks leven. Na de training heb ik het gevoel alsof ik gereset ben (heerlijk gevoel). Ik heb daarna geen honger.

Wat zijn 3 belangrijke tips van jou aan leden die graag wedstrijden willen gaan vechten?

1 Volg zoveel mogelijk techniek en padslessen.

2 Geef aan dat je graag wedstrijden zou willen vechten aan een trainer.

3 Heb geduld en luister naar de trainers. Er komt best veel bij een wedstrijd kijken. Tijdens zo een wedstrijd verlies je al zeker 50% van je conditie door de spanning en alles er omheen.

Vaak vinden mensen kickboksen eng of gevaarlijk kun jij dit ontkrachten?

Ik kan dat zeker ontkrachten. Ik was zelf ook een van die personen. Ik ben een keer meegenomen naar een andere sportschool en omdat de persoon die mij meenam laat was, kregen wij beide straf. Dit was voor mij de eerste ervaring met het kickboksen. Er waren vele gespierde vechters die trainde zonder shirt en ik dacht dat dat erbij hoorde.

Eenmaal bij de Bonjasky Academy ervaarde ik een hele andere kant van de sport. Toen zag ik in dat het voor een ieder toegankelijk is en er veel te leren valt. Het prettige bij de Bonjasky Academy is dat kinderen en volwassenen door de verschillende niveaus op hun eigen tempo kunnen groeien.