Interview over de jeugdlessen met trainer Mounir

Mounir
Trainer

Hi Mounir, wil je iets over jezelf vertellen!

Hi, mijn naam is Mounir, ik ben 24 jaar en woon in Almere. Momenteel studeer ik aan de Hogeschool Windesheim en volg ik de opleiding Commerciële Economie. Naast het lesgeven heb ik sinds kort een koeriersbedrijf als ZZP-er.

Wat is jouw functie binnen de Bonjasky Academy?

Mijn functie binnen de Bonjasky Academy is trainer, ik geef les aan de volwassenen en jeugd. Daarnaast ben ik beschikbaar als personal trainer en werk ik aan de matchmaking voor de Raw Diamonds gala’s.

Hoe lang geef je al les op de Bonjasky Academy?

Ik geef nu 5 jaar les bij de Bonjasky Academy met heel veel plezier.

Hoelang geef je de jeugd al les?

Sinds ik ben begonnen met het lesgeven, geef ik de kinderen les. Dus nu zo’n 5 jaar en ik vind dit heel erg leuk, bij de jeugdlessen kan je de groei van de kinderen goed zien.

Wat is een belangrijke vaardigheid die je moet hebben als je de jeugd kickboksles wilt geven?

Voor mij is dat enthousiasme en creativiteit. Als trainer kijken de kids naar je op en als je niet enthousiast genoeg bent dan raken de kids snel afgeleid. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de jeugd blijft motiveren. Creativiteit en originaliteit zijn belangrijke vaardigheden. Je moet de lessen leuk en uitdagend blijven maken en iedere keer met iets nieuws komen, zo blijf je de jeugd prikkelen.

Onze jeugdlessen zijn verdeeld in verschillende niveaus. Kan je hier wat over vertellen?

Voor de jeugd is er een programma ontwikkeld genaamd “Champs Program”. Hierdoor krijgen de kinderen de mogelijkheid om naast met hun leeftijdsgenootjes te trainen, ook te trainen met kinderen die hetzelfde niveau ook. Als je nieuw bij ons binnenkomt begin je bij het niveau genaamd Cats, dat wordt vervolgd voor Puma’s, Panthers, Tigers, Lions en onze jeugd wedstrijdgroep de Dragons. Om het kwartaal wordt er een “Champsday” gehouden. Dit is een examen dag waar de kids die de juiste vaardigheden en technieken laten zien tijdens de lessen voor worden geselecteerd. Deze dag mogen zij examen doen voor het volgende niveau.

Hoe ziet een jeugdles eruit bij de Bonjasky Academy?

De les start met een warming-up om de spieren op te warmen. Na de warming-up volgt de kerntraining. Omdat je verschillende niveaus lesgeeft, kan de kerntraining verschillen. Bij de Cats ben je voornamelijk nog bezig met het leren van de basistechnieken, terwijl de Panthers aan het leren zijn hoe ze moeten sparren. Op basis van de niveaus waarin de kinderen zitten, bepaal je de kerntraining en aan het einde van de training is het altijd leuk om nog even een spelletje te doen.

Op welke dagen vinden de jeugdlessen plaats?

De lessen vinden plaats van maandag t/m zondag. Er zijn 2 leeftijdscategorieën. Je hebt de groep 6 t/m 11 jaar en 12 t/m 15 jaar. Op basis van je leeftijd en niveau worden de trainingen op verschillende dagen gegeven. Zo trainen bijvoorbeeld de Cats & Puma’s 6 t/m 11 jaar op maandag om 16:00 uur en de Panthers, Tigers & Lions 6 t/m 11 jaar op dinsdag om 16:00 uur.

Vanaf welke leeftijd kunnen de kinderen komen sporten bij de Bonjasky Academy?

Kinderen zijn welkom voor de jeugdlessen vanaf 6 jaar en voor de ouder en kind training vanaf 5 jaar! De ouder en kindles is ook een leuke opstap naar het kickboksen, om eerst samen met papa of mama te trainen.

Ook hebben wij buiten les gegeven aan de kinderen. Wat is het verschil tussen het lesgeven buiten en binnen?

Het grootste verschil is dat je niet alle oefeningen die je binnen kunt toepassen buiten kunt uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk om alert te blijven omdat de kinderen zich niet meer bevinden op de matten, maar op steen.

Kinderen van jong en oud vinden het spannend om te beginnen met kickboksen. Welke tip geef jij ze mee om lekker te komen trainen?

Neem een vriend of vriendin mee als je het nog spannend vindt. Ikzelf ben begonnen met kickboksen doordat ik samen met een vriend ben meegegaan. Omdat wij samengingen voelde ik me meer op mijn gemak.

Wat vind je het leukst aan het lesgeven?

Wat ik prachtig vind om te zien is als de kids plezier hebben in de sport en gedreven zijn om verder te komen. Zo komen ze altijd met veel motivatie naar de trainingen en brengen zij het enthousiasme ook over naar jou als trainer.

Wat vind jij van de bouwstenen van de Bonjasky Academy de allerbelangrijkste voor de kinderen?

Uit onze 5 bouwstenen: discipline, doorzettingsvermogen, kracht, conditie en respect is discipline degene waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht. Dit vind ik een belangrijke eigenschap. Niet alleen binnen de sportschool, maar ook buiten de sportschool. Op het moment dat je een keer geen zin hebt om te trainen, maar toch tegen je zelf zegt “ik ga trainen” en je komt, dan ben je gedisciplineerd.

Veel kinderen willen graag de beste worden en wedstrijden gaan vechten. Wat geef jij ze mee om dit doel te kunnen behalen?

Trainen, trainen en nog eens trainen. Oefening baart kunst. Als je hard blijft werken en ook nog eens erin gelooft zul je je uiteindelijke doel behalen.

Waarom is de sport ‘kickboksen’ zo belangrijk voor de kinderen?

Naast het fysieke gedeelte, brengt het kickboksen ook een mentaal aspect met zich mee. Het is de combinatie van die 2 dingen die het kickboksen zo belangrijk maken. Kickboksen is meer dan alleen stoten en trappen. De discipline, respect naar de trainer, het karakter die ze opbouwen, dit zijn allemaal eigenschappen die ze mee krijgen door de sport te beoefenen. Het kickboksen zal je niet alleen fysiek sterker maken, maar het zal je ook helpen later in de grote mensen wereld.